AI biedt ook nieuwe kansen voor cybercriminelen
Steeds meer bedrijven merken dat AI het werk makkelijker kan maken. Maar vaak is er nog weinig aandacht voor de beveiligingsrisico's die ontstaan. In samenwerking met de politie waarschuwt het Digital Trust Center (DTC) daarom voor de risico’s van het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer.
Gebruik AI-tools door criminelen
AI-hulpmiddelen zoals tekstgeneratoren en beeldcreatie-apps bieden grote voordelen op het gebied van efficiency en creativiteit. Maar er is ook een keerzijde bij het gebruik van deze technologieën. Want ook cybercriminelen gebruiken deze tools voor frauduleuze praktijken. Een paar voorbeelden:
- Identiteitsfraude, zoals CEO-fraude: AI wordt ingezet om bijvoorbeeld een stem te klonen of om realistische teksten op te stellen.
- Malware: ChatGPT is in staat om codes te produceren in een aantal verschillende programmeertalen. Voor een potentiële crimineel met weinig technische kennis is dit een onschatbare bron om kwaadaardige codes (zoals malware) te produceren.
- Desinformatie verspreiden: taalmodel ChatGPT produceert authentiek lijkende teksten op schaal en met grote snelheid. Dit helpt criminelen bij het verspreiden van desinformatie.
Gevaar van informatie delen met ChatGPT
De politie benadrukt het belang om waakzaam te zijn als je zelf gebruik maakt van AI. Als je het niet op LinkedIn zou zetten, moet je het ook niet invoeren op ChatGPT. Want dat systeem traint zichzelf met de informatie die je invoert en voordat je het weet komt jouw informatie terug in teksten die gegenereerd zijn voor anderen. Er zijn inmiddels wel betaalde AI-tools waar de informatie die je invoert niet wordt gebruikt.
Voer om zeker te zijn nooit vertrouwelijke gegevens in ChatGPT of vergelijkbare taalmodellen. Dus ook geen namen van personen. Wees ook bewust dat de systemen gericht zijn op het genereren van teksten 'die lijken op'. Het is geen zoekmachine, er zit namelijk geen database achter, dus gebruik het niet als feitelijkheid belangrijk is.
Extra zekerheid inbouwen met de cyberverzekering
Om cyberrisico’s onder controle te krijgen, is de cyberverzekering voor veel bedrijven een interessante optie. De belangrijkste voordelen van deze bedrijfsverzekering:
- Financiële bescherming
- Veel aandacht voor preventie
- Praktische ondersteuning na een cyberincident
Meer weten over de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem rechtstreeks contact op met een van onze risicomanagers via 0172 611 116.
Offerte cyberverzekering