Alcohol in het verkeer
We weten allemaal dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Toch is alcohol drinken en daarna deelnemen aan het verkeer in Nederland niet verboden. Er gelden wel wettelijke alcoholpromillage limieten. In Nederland mag een bestuurder maximaal 0,5‰ alcohol in zijn bloed hebben wanneer aan het verkeer wordt deelgenomen (brom- en snorfietsers en beginnende bestuurders 0,2‰).
Aantal glazen
Maar hoeveel glazen alcohol is dan 0,5‰? Dat ligt tussen de 2 en 3, uitgaande van de standaard glazen voor het betreffende drankje. Een biertje met 5% alcohol in een glas van 20 of 25 centiliter is 1 standaardglas. Een (meestal groter) glas speciaalbier met 8% alcohol is geen standaardglas meer. Drink je bijvoorbeeld 3 glazen trappistbier van 8%? Dan heb je ongeveer 6 standaardglazen gedronken.
Het gewicht van een persoon speelt ook een belangrijke rol. Hoe lichter de persoon is, hoe hoger het promillage alcohol bij hetzelfde aantal glazen.
Het effect van alcohol op je rijgedrag
Waarom is met alcohol op rijden zo gevaarlijk? Bestuurders onder invloed van alcohol rijden impulsiever en roekelozer dan nuchtere bestuurders. Ze schatten verkeerssituaties minder goed in, herkennen gevaren minder tijdig, reageren minder snel, besturen het voertuig minder goed en deze bestuurders zijn minder waakzaam. Bij jongeren en onervaren bestuurders is deze verslechtering in rijgedrag sterker merkbaar.
Het risico van rijden onder invloed van alcohol
De kans op een verkeersongeval stijgt dus naarmate een bestuurder meer alcohol heeft gedronken. Het ongevalsrisico is bij een alcoholpromillage van 0,5 ongeveer 1,4 keer hoger dan bij nuchter rijden. Bij een alcoholpromillage van 1,0 is het risico iets meer dan 4 keer zo hoog, en bij een promillage van 1,5 is het ongevalsrisico meer dan 20 keer zo hoog als dat van een nuchtere automobilist.
Schade veroorzaakt met alcohol op achter het stuur en de autoverzekering
De meeste verzekeraars hebben in de polisvoorwaarden opgenomen dat schade veroorzaakt terwijl de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde niet is verzekerd. Schade veroorzaakt met alcohol op achter het stuur kan dus, naast het leed dat een aanrijding kan veroorzaken, ook financiële consequenties voor de veroorzaker hebben.
Nederlanders willen strengere aanpak alcohol in het verkeer
Elk jaar komen er tussen de 75 en 140 mensen om vanwege alcoholgebruik in het verkeer, terwijl duizenden anderen gewond raken. De maatschappelijke kosten van aan alcohol gerelateerde verkeersongevallen worden geschat op 653 miljoen tot 1,4 miljard euro per jaar.
Rijden onder invloed van alcohol (en/of drugs) is een verkeersmisdrijf. Een bestuurder die gepakt wordt voor rijden onder invloed kan door het Openbaar Ministerie als straf een geldboete en/of een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgen. Een groot deel van de Nederlanders is voor strengere maatregelen tegen alcoholgebruik in het verkeer. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Ipsos I&O in opdracht van Fonds Slachtofferhulp. Er werd gevraagd naar de mening over een alcoholslot, een strengere aanpak voor veelplegers en een totaalverbod van alcohol in het verkeer. Uitkomsten van dit onderzoek:
- Maar liefst 84% van de respondenten steunt de invoering van een alcoholslot voor veelplegers. Dit apparaat meet het alcoholgehalte in de adem van de bestuurder en voorkomt dat het voertuig start als de bestuurder boven de toegestane limiet zit.
- De steun voor een alcoholslot voor mensen die voor het eerst met te veel alcohol op zijn aangehouden ligt lager, op 43%.
- Bestuurders die binnen twee jaar tijd drie ernstige verkeersovertredingen begaan, zoals rijden onder invloed, forse snelheidsovertredingen, of het negeren van een rood kruis, moeten hun rijbewijs inleveren. Bijna alle respondenten (89%) zijn het eens met deze stelling.
- Ook ondersteunt 79 procent van de respondenten een verplichte rijbewijsscan, waarbij iemand alleen met een geldig rijbewijs de auto kan starten.
Conclusie
"Twee biertjes moeten kunnen" mag wettelijk bij een man van gemiddelde grootte. Een kleinere man of gemiddelde vrouw heeft na het nuttigen van twee glazen alcohol al een te hoog alcoholpromillage in het bloed om wettelijk gezien te mogen autorijden. Maar gezien het feit dat twee biertjes al invloed hebben op de rijvaardigheid, raden wij het iedereen sterk af om dan nog aan het verkeer deel te nemen.
Bron: De Vereende en Fonds Slachtofferhulp