Autoverzekering en aansprakelijkheid: wat als je een auto (uit)leent?
Leen je wel eens de auto van iemand anders? Bijvoorbeeld van de buren omdat die vooraan op de oprit staat en je snel een boodschap moet doen. Of een bus van een vriend om het afval weg te brengen. Dan is het goed te weten wat de regels zijn bij schade bij het (uit)lenen van een auto.
Geen dekking op de aansprakelijkheidsverzekering
Want wat gebeurt er als iemand met die geleende auto een aanrijding krijgt en schade veroorzaakt bij een ander? Een kwart van de mensen die hun auto weleens uitlenen denkt dat degene die de auto leent verzekerd moet zijn. Maar dat is niet zo. Er is geen dekking op de aansprakelijkheidsverzekering van degene die de auto leent. Aansprakelijkheidsverzekeringen sluiten schade toegebracht met of door een motorrijtuig expliciet uit.
Gevolgen voor de eigenaar
Het is de auto die verzekerd is. In geval van een schade is het de verzekering van de uitlener, die de schade dekt. De autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. De schade moet dus aangemeld worden bij de verzekeraar van de auto. Als je als bestuurder aansprakelijk bent voor die schade, heeft dit invloed op de autoverzekering van de eigenaar.
De verzekering valt dan terug in schadevrije jaren en mogelijk moet een eigen risico betaald worden. Soms betekent het ook dat de premie wijzigt. Zo kan het even lenen van een auto soms hele vervelende gevolgen hebben voor de eigenaar.
Onderling afspraken maken
Het staat je vrij om onderling af te spreken hoe je de schade verder verrekent. Maar verzekeringstechnisch staat het vast: de schade komt ten laste van de autoverzekering van de eigenaar. Hou dit in je achterhoofd als je een auto van iemand anders leent.
Uitlenen aan iemand jonger dan 24
Leen je je auto uit aan iemand die jonger is dan 24 jaar? Bijvoorbeeld aan je kinderen. Dan kan er sprake zijn van een hoger eigen risico. Als een van de kinderen een regelmatige bestuurder is, moet je hem of haar op de verzekering aan te melden. Is het kind in de praktijk de feitelijke bestuurder, dan moet je de autoverzekering ook echt op zijn of haar naam zetten. Op die manier bouwt het kind ook zelf schadevrije jaren op.
Advies van VMD Koster
Leen je een auto of gaat juist iemand anders in jouw auto rijden? Ons advies is om vooraf afspraken te maken over wat je doet bij een schade. En is er schade en is de auto via VMD Koster verzekerd? Dan staan onze schadebehandelaars natuurlijk voor je klaar zodat de afhandeling snel en correct verloopt.