Cyberaanvallen bij ruim helft kleine bedrijven
Internetcriminelen hebben in 2018 bij ruim de helft van de kleine bedrijven geprobeerd geld of gegevens te stelen. Dit blijkt uit het onderzoek van Alert Online. Phishing en acquisitiefraude zijn de meest gebruikte methodes. En hoewel de dreiging bij kleine bedrijven toeneemt, maken zij zich juist steeds minder zorgen over hun digitale veiligheid. Daarom roept minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bij de start van de Week van de Veiligheid kleine bedrijven op zich beter te wapenen tegen internetcriminaliteit.
Slechts 1 op de 4 kleine bedrijven maakt zich zorgen om digitale veiligheid
In 2017 maakt 65% van de kleine bedrijven met 1 tot 9 werknemers zich nog weinig zorgen over de digitale veiligheid op de zaak. In 2018 is dit percentage gestegen naar 75%. De onbezorgdheid van kleine bedrijven over hun digitale veiligheid is onterecht. Want steeds meer kleine bedrijven werken ook digitaal. Bijvoorbeeld bestellingen en betalingen worden online gedaan. En vrijwel alle bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers. Dat biedt kansen om makkelijker en sneller het werk te doen, maar maakt een bedrijf ook kwetsbaar.
Phishing links worden vaak geopend
Ruim een derde van de kleine bedrijven had last van phishingmails. Bij phishing wordt de ontvanger verleid op een link of bijlage te klikken. Eén op de vijf deed dat ook daadwerkelijk. Een kwart had te maken met acquisitiefraude, ook wel bekend als spookfacturen voor diensten of producten die niet zijn geleverd.
Weinig maatregelen tegen cyberrisico’s
Opvallend is dat 56% van de kleine bedrijven die is geconfronteerd met internetcriminaliteit geen extra beveiligingsmaatregelen treft, zoals virussoftware of firewall installeren of updaten, wachtwoorden complexer maken, back-ups maken of het voorval rapporteren.