De 10 grootste bedrijfsrisico's in Nederland
Bedrijfsonderbreking is de grootste zorg van Nederlandse bedrijven. Het risico zit niet alleen in een calamiteit bij het bedrijf zelf, maar ook bij onderbreking van activiteiten bij leveranciers. Op plaats 2 en 3 staan cyberincidenten en brand en explosies als belangrijkste bedrijfsrisico’s in Nederland voor 2025. Dit is de uitkomst van de Allianz Risk Barometer.
De top-10 bedrijfsrisico’s in Nederland
- Bedrijfsschade, inclusief onderbreking van de supply chain (1)
- Brand en explosies (3)
- Veranderingen in wet- en regelgeving (5)
- Cyberincidenten (2)
- Klimaatverandering (9)
- Natuurrampen (5)
- Tekort aan personeel (8)
- Marktontwikkelingen (toegenomen concurrentie, overnames, stagnatie van de markt) (10)
- Diefstal, fraude en corruptie (nieuw)
- Politieke risico’s en geweld (politieke instabiliteit, oorlog, terrorisme, stakingen, rellen) (nieuw)
Tussen haakjes staat de notering in de top-10 van vorig jaar. Energiecrisis (zoals tekorten/uitval, prijsschommelingen) en macro-economische ontwikkelingen (zoals inflatie, deflatie, monetair beleid en bezuinigingsprogramma's) zijn dit jaar uit de top-10 gevallen.
Bedrijfsonderbreking grootste risico in Nederland
Bedrijfsschade staat voor het tweede jaar bovenaan in Nederland. Vooral bij kleinere en middelgrote bedrijven ontbreekt het juist vaak aan de tijd en middelen om verschillende risicoscenario’s te identificeren en zich daar effectief op voor te bereiden. Het gevolg daarvan is dat het langer duurt om het bedrijf weer op gang te krijgen na een onverwacht incident. De bedrijfsschadeverzekering en extra-kostendekking zijn hier belangrijke verzekeringsoplossingen voor.
Meer over de bedrijfsschadeverzekeringCybercriminaliteit wereldwijd op 1
Cyberincidenten zijn voor het vierde jaar op rij wereldwijd het belangrijkste risico. Voor veel bedrijven is het cyberrisico nog verergerd door de snelle ontwikkeling van AI. Het zal waarschijnlijk ook in de toekomst een toprisico blijven voor organisaties, gezien de toenemende afhankelijkheid van technologie.
In 2013 stond het cyberrisico wereldwijd nog op de 15e plaats. Bewustwording van de cyberdreiging is de afgelopen jaren snel gegroeid. Inmiddels is het risico van cybercrime niet meer weg te denken. Desondanks doen veel bedrijven er niet alles aan om cybercriminaliteit in te perken. Zo is training van het personeel niet overal een prioriteit en is er vaak geen financieel vangnet in de vorm van een cyberverzekering.
Meer over de cyberverzekeringRisico brand en explosies stijgt
Brand en explosies stonden in 2023 nog buiten de top-10 in Nederland, maar stijgen dit jaar naar de tweede plaats. Er is veel aandacht voor het brandrisico en er wordt ook veel gevraagd om de gevaren te beperken. Bedrijven investeren daarom in brandpreventie en nemen organisatorische maatregelen om de kans op schade te voorkomen. Dit wordt ook gestimuleerd door de clausules en preventie-eisen bij bedrijfsverzekeringen.
Over de Allianz Risicobarometer
De Allianz Risicobarometer is een jaarlijkse ranglijst van bedrijfsrisico’s. Hierin is de mening van 3.778 deskundigen op het gebied van risicobeheer in 106 landen en regio's verwerkt.
Advies over risicomanagement
Heb je een vraag over risicomanagement of jouw zakelijke verzekeringen? Onze risicomanagers helpen je graag. Vraag een risico-inventarisatie aan zodat wij contact met je op kunnen nemen voor een vrijblijvende kennismaking.
Risico inventarisatie aanvragen