Autoverzekering: is er dekking voor pechhulp en vervangend vervoer?
Pech of schade met de auto is heel vervelend. Zeker als je wordt geconfronteerd met hoge kosten voor pechhulp en/of vervangend vervoer. Gelukkig bestaan hiervoor goede verzekeringsoplossingen. Weet jij hoe het bij jouw autoverzekering zit met de dekking bij pech onderweg? En wanneer is er recht op vervangend vervoer?
Pechhulp meeverzekeren bij je autoverzekering
Met een verzekering voor pechhulp kun je rekenen op snelle en professionele hulp bij pech. 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Je kunt een losse pechhulpverzekering afsluiten of het als aanvullende dekking op je autoverzekering toevoegen.
Een losse pechhulpverzekering afsluiten kan bijvoorbeeld bij Allianz Global Assistance. Wat voor jou de beste optie is, kunnen wij voor je berekenen. Ook de voorwaarden spelen daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Heb je bijvoorbeeld alleen dekking in Nederland nodig, of ook in het buitenland?
Krijg je de kosten voor vervangend vervoer bij schade vergoed?
Met een dekking voor pechhulp, is vervangend vervoer vaak verzekerd. Maar hoe zit het bij schade als je deze aanvullende verzekering niet hebt? Is er dan recht op vervangend vervoer? Dit is een belangrijk punt om mee te nemen in de vergelijking van verzekeraars als je een autoverzekering afsluit. Want er zijn grote verschillen tussen verzekeraars.
Vervangend vervoer en de dekking van je autoverzekering
Of de kosten voor vervangend vervoer (deels) worden vergoed is afhankelijk van de gekozen dekking. Als je auto alleen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd is, heb je geen recht op vervangend vervoer bij schade. Voor de dekking WA met (beperkt) casco is er mogelijk wel dekking.
Let op dat het bij vervangend vervoer gaat om een leenauto van de reparateur. Je krijgt niet altijd een vergelijkbare auto. Vaak is het een kleine auto. Ook als de auto die gerepareerd wordt bijvoorbeeld 7 zitplaatsen heeft of een bestelbus is.
Situaties wanneer je mogelijk recht hebt op vervangend vervoer
- Tijdens de reparatieperiode na een schade. Hierbij is de keuze voor het herstelbedrijf belangrijk. Als je de schade laat repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf, heb je recht op vervangend vervoer tijdens de reparatieduur van de auto. Ga je naar een hersteller waar je autoverzekeraar geen contract mee heeft? Dan heb je geen recht op een vervangende auto.
- Als de schade verhaalbaar is op een tegenpartij, betaalt de verzekeraar van de tegenpartij maximaal 80% van de kosten van het vervangend vervoer, over een maximum aantal dagen.
- Heb je een schade waarmee je veilig door kan rijden? Zoals lakschade. Dan heb je geen recht op vervangend vervoer als je de schade laat repareren.
- Is je auto mogelijk total loss en staat de auto bij een aangesloten reparateur? Dan heb je recht op vervangend vervoer. Vaak is dit gemaximeerd tot 10 dagen. Staat je auto bij een niet-aangesloten reparateur, dan heb je geen recht op vervangend vervoer.
- Bij diefstal krijg je niet gelijk een uitkering van de verzekeraar. Er is een wachtperiode van 30 dagen. Tijdens die wachtperiode krijg je van de verzekeraar een daggeldvergoeding. Er geldt meestal wel een maximaal bedrag per dag.
- Er zijn verzekeraars waar vervangend vervoer in het buitenland aanvullend mee te verzekeren is. De meeste autoverzekeringen bieden geen dekking. Het is mee te verzekeren in de reisverzekering of met een pechhulpverzekering. De kosten van het repareren van de auto zijn niet verzekerd bij de reisverzekering en de pechhulpverzekering.
Persoonlijk advies over de autoverzekering
Ben je op zoek naar advies over de autoverzekering? Onze adviseurs beantwoorden graag je vragen. Ook kunnen we een vergelijking maken van de premie en voorwaarden bij de beste verzekeraars.
Bel 0172 611 116 om direct in contact te komen of vraag een offerte voor de autoverzekering aan via deze website.
Offerte autoverzekering