Dubbel risico zelfstandigen zonder AOV

Dubbel risico zelfstandigen zonder AOV

Maandag 18 mei 2015

Zelfstandig ondernemers die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben, lopen dubbel risico. Uit onderzoek in opdracht van Delta Lloyd blijkt namelijk dat de ondernemers zonder AOV ook minder doen aan preventie om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Veel ondernemers niet verzekerd

Slechts 26% van de zzp’ers heeft een AOV. Zelfstandigen met personeel hebben vaker een AOV (51%). De belangrijkste reden is dat zelfstandigen de verzekering te duur vinden. Wat veel zelfstandigen echter niet weten is dat de premie voor deze verzekering fiscaal aftrekbaar is. Bovendien kan een AOV beter betaalbaar worden door deze op maat samen te stellen. Bijvoorbeeld door alleen dat deel van het inkomen te verzekeren dat echt niet gemist kan worden. Een onafhankelijk adviseur kan hierbij van grote waarde zijn.

Preventiemaatregelen

Een ander opvallend gegeven is dat zelfstandigen die geen AOV hebben afgesloten, minder maatregelen nemen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen dan zelfstandigen met een verzekering. Zo sporten zelfstandigen zonder AOV minder dan zelfstandigen met een AOV en neemt een groter deel zelfs helemaal geen preventieve maatregelen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Zo lopen deze ondernemers dubbel risico: de kans op arbeidsongeschiktheid is groter en er is geen verzekering om de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid op te vangen.

Buffer

Van de ondervraagde zelfstandigen heeft 80% een financiële buffer opgebouwd om arbeidsongeschiktheid op te vangen. De meeste zelfstandigen kunnen het een aantal maanden zonder inkomsten uithouden en 30% van de zelfstandigen zelfs langer dan een jaar. Geld op een spaar- of bankrekening is de meest genoemde buffer, gevolgd door het inkomen van de partner en door vastgoed.

Advies van VMD Koster

Met een AOV via VMD Koster bent u als ondernemer verzekerd van een onafhankelijk advies op maat: in een persoonlijk gesprek inventariserem wok de huidige situatie en wensen op het gebied van bijvoorbeeld wachttijden, hoogte van de benodigde uitkeringen en het toe te passen arbeidsongeschiktheidscriterium. Afgestemd op de doelen, financiële situatie, kennis en ervaringen. Wij doen hierbij uitsluitend zaken met de vooraanstaande inkomensverzekeraars om de kwaliteit te waarborgen.

Mocht u dan door ziekte of een ongeval onverhoopt niet kunnen werken dan zorgt de AOV voor een passende inkomensdekking én, misschien nog wel belangrijker, ondersteuning bij re-integratie. Wilt u meer informatie, een passend advies of de verzekering aanvragen dan kunt u contact opnemen via 0172 611 116.