Een energieopslagsysteem in huis: waar moet je op letten?
Steeds meer woningen gebruiken een klein energieopslagsysteem (EOS) met lithium accu’s. Dit is bekend als thuisbatterij, thuisaccu of powerwall. Zo’n EOS slaat bijvoorbeeld de energie op die overdag door zonnepanelen wordt opgewekt, en geeft die energie ’s avonds weer af, bijvoorbeeld om een huis te verlichten, elektrisch te koken of de elektrische fiets op te laden.
Voordelen van een energieopslagsystemen
- Helpen om de beschikbaarheid van energie te verbeteren.
- De betrouwbaarheid van het stroomnet verhogen.
- Verminderen ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Wat zijn de risico’s van EOS met een capaciteit tot 20 kWh
Aan het gebruik van energieopslagsystemen met een capaciteit tot 20kWh worden geen voorwaarden gesteld. Maar deze systemen brengen wel risico’s met zich mee:
- Een accu kan oververhit raken, wat kan leiden tot een brand of explosie. Dit kan al bij temperaturen vanaf circa 65°C. Verkeerde installatie of beschadiging van de accu verhoogt dit risico.
- Verkeerd ontwerp of beschadiging van de accu kunnen kortsluiting veroorzaken. Ook kou en vocht kunnen condens en roestvorming in de accu veroorzaken, wat op den duur leidt tot kortsluiting.
- Het lostrekken van de stekkers van een EOS is levensgevaarlijk. Plaats het systeem daarom altijd op een plek waar kinderen niet bij kunnen komen.
Wat kun je doen tegen deze risico’s van een EOS?
- Laat een EOS altijd installeren door een InstallQ erkend installatiebedrijf.
- Plaats brandbare spullen of licht ontvlambare vloeistoffen nooit in de buurt van een EOS.
- Monteer een EOS niet onder waterleidingen, afvoerbuizen en/of rioleringen.
- Plaats een rookmelder in de buurt van een EOS. Dan word je in geval van brand altijd bijtijds gealarmeerd.
- Een EOS produceert veel warmte, maar mag zelf niet te warm worden. Zorg dus voor voldoende.
- Monteer een EOS bij voorkeur binnen, maar in ieder geval op een beschutte plaats waar de zon niet direct op de EOS schijnt, die niet door regen nat kan worden en waar het altijd warmer is dan 10°C.
Denk ook aan onderhoud
Tijdens hun levensduur verliezen accu’s kwaliteit en capaciteit. Daarom is het belangrijk de accu te monitoren. Om veilig te kunnen blijven werken vragen de accu’s om regelmatig onderhoud.
Een thuisbatterij en je woonverzekeringen
Wil je een thuisbatterij laten plaatsen? Geef het dan door aan je verzekeringsadviseur. In de meeste gevallen is een thuisbatterij meeverzekerd op je woonhuisverzekering, maar het kan nooit kwaad om dit extra te controleren.
Heb je een vraag over de EOS en je verzekeringen? Dan staan onze adviseurs natuurlijk voor je klaar.
Stel je vraag aan VMD Koster