Explosieve toename cybercriminaliteit in 2020
Het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven is in de eerste vijf maanden van dit jaar bijna drie keer zo hoog in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Uit een analyse van politiecijfers blijkt dat het totaal aantal misdrijven van 2019 (4.700) in de eerste vijf maanden van dit jaar al bijna is geëvenaard. Met name in mei was er een grote stijging.
Corona en cybercrime
VPNGids.nl liet eerder al zien dat Nederland internationaal in de top-10 staat met de meeste corona scam-sites. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen. Naast de nepwebsites en nepwebshops is er ook een toename van vriend-in-nood-fraude (vaak via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. Zowel particulieren als bedrijven zijn het doelwit. Onder andere CEO-fraude komt nog steeds vaak voor.
Vriend-in-nood fraude
Vriend-in-nood fraude is een appje, smsje of mailtje waarin criminelen vragen of een slachtoffer geld wil overmaken. Dit doen zij uit naam van een familielid of vriend, die zogenaamd in geldnood is. Bijvoorbeeld een studerend kind die zijn of haar ouders om geld vraagt via WhatsApp. De criminelen hebben de telefoon van het kind niet nodig, want ze beginnen met de mededeling dat hij of zij een nieuw nummer heeft.
Grote verschillen tussen gemeenten
Er zijn in Nederland grote regionale verschillen bij cybercriminaliteit. Gemiddeld zijn er in Nederland dit jaar per 10.000 inwoners 2,7 slachtoffers. De drie gemeenten met het hoogste gemiddelde zijn Rhenen (10,9), Waterland (10,9) en Laren (10,6). In Alphen aan den Rijn (1,4) en Bodegraven-Reeuwijk (2,6) ligt het aantal aangiftes onder landelijk gemiddelde.
Advies over risicobeheer en cybercrime