Gijzelsoftware maakt steeds meer zakelijke slachtoffers
Steeds meer Nederlandse bedrijven ondervinden problemen door gijzelsoftware, ook bekend als ransomware. Dat signaleren beveiligingsonderzoekers, verzekeraars en MKB-Nederland. Vooral het midden- en kleinbedrijf is slachtoffer.
Hoe werkt gijzelsoftware?
Met gijzelsoftware worden bestanden geblokkeerd totdat het slachtoffer betaalt. Bedrijven kunnen door gijzelsoftware bijvoorbeeld niet meer bij hun administratie, gegevens van klanten of andere belangrijke documenten. Ze moeten dan honderdduizenden of zelfs miljoenen euro's betalen om er weer bij te kunnen.
Cybercriminelen gaan gerichter te werk
Onderzoekers merken dat criminelen steeds gerichter te werk gaan, wat tot meer schade leidt. Tot voor kort was werd vooral met hagel geschoten: criminelen verstuurden bijvoorbeeld duizenden mensen een mailtje met daarin een virus, in de hoop dat een deel van de ontvangers het zou openen. Maar nu doen criminelen veel meer moeite. Ze breken in op het netwerk van een bedrijf, doen vooronderzoek en richten zo veel mogelijk schade aan.
Hoge schadebedragen
De bedragen die bedrijven moeten betalen, zijn groot. Vaak een paar honderdduizend euro, maar ook bedragen boven het miljoen komen voor. Politie en justitie waarschuwen dat door te betalen de criminaliteit in stand wordt gehouden. Ook geeft het aan dat het bedrijf kwetsbaar is. Maar soms is er voor bedrijven geen alternatief, of is betalen goedkoper dan de hele ict-infrastructuur opnieuw opbouwen.
Gijzelsoftware en de cyberverzekering
Goede beveiliging is essentieel, maar dat geldt ook voor goede werkafspraken. Systemen waar niet tijdig beveiligingsupdates worden geïnstalleerd zijn kwetsbaarder. Bij de cyberverzekering is daarom ook veel aandacht voor preventie en goede procedures (zoals het tijdig installeren van updates). En als het dan toch fout gaat, is de schade door de ransomware gedekt op de cyberverzekering.
Advies cybercrime en cybersecurity