Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf als zzp’er. Nederland telt inmiddels 1.008.000 actieve zzp’ers. Ten onrechte denken nog steeds veel van deze zelfstandigen zonder personeel dat er vanuit de overheid iets is geregeld wanneer hij of zij arbeidsongeschikt raakt. Dit is dus niet het geval. U bent volledig op uzelf aangewezen, want van een bijstandsuitkering is het moeilijk rondkomen. Dat men op de overheid vertrouwt, is niet het enige misverstand over de AOV.
“Ik word niet ziek”
De kans dat u als zzp’er arbeidsongeschikt raakt, is groter dan u denkt. Voor een zzp’er jonger dan 35 jaar, is de kans 1 op 3 dat hij of zij minimaal één keer - voor tenminste 6 maanden – is uitgeschakeld gedurende de carrière. Mannelijke zzp’ers hebben 43% kans om arbeidsongeschikt te raken gedurende hun werkzame leven en voor vrouwelijke zelfstandigen is die kans zelfs 54%!
“Maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering is veel te duur”
Een ander misverstand is dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) erg duur is. Mede daarom is het aantal zzp’ers dat zonder financieel vangnet werkt groot. De premies zijn echter de laatste jaren fors gedaald. Bovendien is de premie fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Mensen die de verzekering nodig hebben gehad, weten dat de premie reëel is. De financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid zijn immers zeer groot.
“Een beperkte dekking is voldoende”
Wees voorzichtig met verzekeringen die een beperkte of uitgeklede dekking bieden! Bij langdurige arbeidsongeschiktheid schieten deze AOV’s vaak te kort. Daarnaast raken de meeste mensen arbeidsongeschikt door psychische aandoeningen. Dit is vaak uitgesloten bij verzekeringen die slechts een beperkte dekking bieden.
Goed advies is dus goud waard
Mijn tip is daarom om u goed te laten adviseren over het risico van arbeidsongeschiktheid en de verzekeringsoplossing die daar het beste bij past. Wanneer een AOV voor u verstandig is, en dat is eigenlijk voor iedere zzp’er het geval, is het ook belangrijk dat deze aansluit bij uw wensen, verwachtingen en doelstellingen.
Hoe weet u wat u moet verzekeren?
Welk bedrag komt u te kort als u arbeidsongeschikt raakt? U kunt hier zelf al een redelijke schatting van maken. Daarmee kunt u ook bepalen of een AOV nodig is en welk bedrag u dan moet verzekeren.
- Bereken uw financiële reserve die beschikbaar is in geval van arbeidsongeschiktheid.
- Bereken uw benodigde netto inkomen per maand om rond te komen.
- Met de bedragen uit stap 1 en 2 weet wat u te kort komt als u door arbeidsongeschiktheid geen inkomen meer heeft uit uw werk.
- U kunt nu zelf in grote lijnen de noodzaak voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering berekenen.
Natuurlijk kan een adviseur u hierbij ondersteunen. Hij of zij weet ook precies waar de valkuilen zitten. Zo voorkomt u een te laag of te hoog verzekerd bedrag. Ook weet u dan zeker dat de dekking volledig is en geen uitkering misloopt als de aandoening waardoor u arbeidsongeschikt raakt, is uitgesloten.
Dus waarom is het verstandig contact met mij op te nemen?
U kunt een AOV zelf afsluiten, maar om het passend te krijgen is advies vaak onmisbaar. Om het daarna passend te houden, is een onafhankelijk adviseur helemaal van groot belang. Iemand die u helpt met uw keuze voor de juiste dekking en de scherpste premie en die daarna periodiek toetst of uw keuze nog past bij uw persoonlijke en financiële planning. De missie van mij en mijn collega’s bij VMD en KOSTER is om verzekeringen passend te krijgen bij de persoonlijke situatie van u en het daarna ook passend te houden. Neem daarom eens contact met mij op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.