Houtkachels populair, maar ze verhogen wel het risico op brand
Een haard of houtkachel is een sfeervolle manier om je huis te verwarmen. Heb jij ook een kachel? Let er dan op dat het een verhoogd risico op brand met zich meebrengt. Zeker als een houtkachel na jaren weer gebruikt wordt, kan dat snel tot onveilige situaties leiden. Het dringende advies voor haard- en kachelgebruikers is dan ook om hun schoorsteen vóór het stoken goed te laten vegen.
Houtkachel effectief als verwarming?
Veel Nederlanders zien het stoken van hout als alternatief om de energierekening te verlagen. Omdat het grootste deel van de warmte verdwijnt door de schoorsteen, is het niet de meest efficiënte om je huis te verwarmen.
Tips om een schoorsteenbrand te voorkomen
1. Laat de schoorsteen vegen
Een schoorsteenbrand ontstaat over het algemeen doordat aanslag op de schoorsteenwand vlam vat. Deze aanslag kan roet zijn of creosoot, een brandbare teerachtige vloeistof. Daarom is het aan te raden om minstens één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Zo wordt het rookkanaal weer schoon en kan de lucht makkelijker afgevoerd worden.
Let op: de meeste verzekeraars stellen het ook verplicht om bij het gebruik van een open haard of houtkachel de schoorsteen jaarlijks te laten vegen door een erkend schoorsteenveegbedrijf.
2. Gebruik goed hout
Niet alle houtsoorten zijn geschikt om op het vuur te gooien. Hout voor in de open haard moet schoon en droog zijn. Stook dus geen hout dat net gekapt is en nog vochtig is. Bewerkt resthout, bijvoorbeeld van een oude geverfde kledingkast, is ook niet geschikt voor de open haard.
3. Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken en geen benzine of spiritus
Stapel het hout kruislings op elkaar, begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen om het vuur aan te steken, dat is gevaarlijk.
4. Ventileer de woning goed tijdens het stoken
Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open, of zet een raampje open. Het vuur kan dan lucht (zuurstof) aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten.
5. Zet zand of zout klaar
Er is altijd een risico dat het misgaat. Zorg daarom dat er zand of zout klaarstaat om het vuur mee te doven. Gebruik geen water. Door water kan namelijk een ontploffing ontstaan. Bovendien zorgt water voor een enorme rookontwikkeling in de woning.
Advies over woonverzekeringen
De schade naar aanleiding van een brand kan flink oplopen. De schade daarvan wordt doorgaans gedekt door de opstalverzekering, maar de verzekeraar zal wel nagaan of er geen sprake is van achterstallig onderhoud.
Het is dus belangrijk dat je goed verzekerd bent. Voor tips en advies over je verzekeringen kun je natuurlijk bij ons terecht. Bel 0172 611 116 voor persoonlijk contact met onze adviseurs of vul het contactformulier in.
Open het contactformulier