Hoverboards en de aansprakelijkheidsverzekering
De hoverboard is populair speelgoed, maar wel speelgoed met een elektromotor. Dat zorgt ervoor dat er veel onduidelijkheid ontstaat over of én hoe de hoverboard verzekerd is. Dat komt ook omdat de dekking per verzekeraar verschilt.
Een hoverboard mag niet gebruikt worden op de openbare weg
Met een hoverboard mag u eigenlijk alleen op eigen terrein rijden. Het is niet toegestaan om op de openbare weg te rijden en ook niet op de stoep. Hoverboards hebben geen stuur of zitplaats. Ze vallen daardoor in geen enkele categorie van voertuigen die zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg. Ondanks dit verbod zijn hoverboards steeds vaker op de openbare weg te zien.
Wel of geen dekking voor aansprakelijkheid?
Als u met een hoverboard de weg op gaat, is het heel belangrijk te realiseren dat veel Nederlandse verzekeraars geen aansprakelijkheidsdekking bieden voor schade gemaakt met een hoverboard. Als u bij een ongeluk letsel veroorzaakt bij een andere weggebruiker, kan dit dus grote financiële gevolgen voor u hebben.
Verschillen per verzekeraar
Hieronder staan drie voorbeelden van hoe verschillende verzekeraars omgaan met hoverboards.
- ASR: helemaal geen dekking
Aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een hoverboard niet gedekt. - Reaal: dekking alleen op eigen terrein
Aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een hoverboard is gedekt, maar alleen op eigen terrein en tot een snelheid van 6 km/uur. - Aegon: dekking zolang de snelheid beperkt is
Aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een hoverboard is gedekt, maar alleen als een snelheid van 16 km/uur niet kan worden overschreden.
Advies van VMD Koster
Wij raden u aan de verkeersregels te volgen en dus niet met een hoverboard de openbare weg op te gaan. Daarnaast is het verstandig de aankoop van een hoverboard te melden bij ons, zodat wij u kunnen informeren over het beleid van uw verzekeraar voor de aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering. Want ook bij laatstgenoemde verzekeringsvorm hanteren niet alle verzekeraars hetzelfde beleid.