Interne fraude: preventietips en verzekeringsmogelijkheden
Interne fraude is de meest voorkomende vorm van fraude in het bedrijfsleven. Wij beantwoorden de volgende vragen:
- Op welke manieren worden bedrijven slachtoffer van interne fraude?
- Hoe herken je de signalen van interne fraude?
- Wat kun je doen om interne fraude te voorkomen?
- Is de schade door interne fraude te verzekeren?
Op welke manieren worden bedrijven slachtoffer van interne fraude?
"Ik vertrouw mijn medewerkers blind." Dat is de meest gehoorde reden van bedrijven om geen maatregelen te treffen om interne fraude te voorkomen. En dat is natuurlijk niet vreemd. Je hebt immers mensen aangenomen die je kunt vertrouwen. Maar toch is het vertrouwen niet altijd gegrond. Er wordt veel fraude gepleegd door eigen werknemers. Waar gaat het dan om:
- Ontvreemden van geld of goederen
- Declaratiefraude
- Vervalsing van documenten
- Schending van het intellectueel eigendom.
De gemiddelde schade die ontstaat nadat een medewerker heeft gefraudeerd is €200.000,-. Dit bedrag loopt in sommige sectoren zelfs op naar meer dan één miljoen.
Hoe herken je de signalen van interne fraude?
Er zijn verschillende signalen om fraude op te sporen. In het bedrijf kunnen deze punten er op wijzen dat een medewerker fraudeert:
- Grote verschillen in voorraad
- Opvallende retouren van post of producten
- Ongebruikelijke verliezen of winsten
- Incomplete transactieverslagen
Ook kunnen er bij de medewerker zelf signalen zijn dat er iets speelt. Zoals wanneer een medewerker een ongebruikelijk intensieve relatie met bepaalde klanten onderhoudt. In veel gevallen fraudeert een medewerker vanwege financiële moeilijkheden of gokverslaving.
Wat kun je doen om interne fraude te voorkomen?
Interne fraude voorkom je niet alleen door medewerkers geen gelegenheid te bieden, maar ook door te investeren in een gezonde bedrijfscultuur. Daarbij horen ook een open communicatie, de juiste tone of voice en top-down het goede voorbeeld geven.
Is de schade door interne fraude te verzekeren?
Ja, de schade door interne en externe fraude is te verzekeren. Hiervoor biedt VMD Koster de fraudeverzekering aan. Deze verzekering is voor veel bedrijven geen overbodige luxe. Want 79% van de Nederlandse bedrijven zegt de afgelopen twee jaar geconfronteerd te zijn met fraude. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allianz Trade.
Of de fraude nu binnen of buiten jouw bedrijf wordt gepleegd: financiële verliezen hebben vaak een grote impact op het bedrijf. Met de fraudeverzekering bescherm je jouw bedrijf tegen financiële schade door interne fraude én externe fraude. Daarnaast maak je vaak ook kosten om verdere schade te beperken, zoals de kosten voor gerechtelijke procedures. Deze kosten zijn ook gedekt bij de fraudeverzekering.
Advies over de fraudeverzekering
Met een fraudeverzekering zorg je voor een goed sluitstuk in het fraudepreventieplan. Zo bescherm je niet alleen de reputatie en winstgevendheid, maar ook de continuïteit van jouw bedrijf. Bel daarom 0172 611 116 om een afspraak te maken. In een persoonlijk adviesgesprek bespreekt een risicomanager van VMD Koster of deze verzekering ook bij jouw bedrijf past.
Bel mij terug