Invloed inflatie op zakelijke verzekeringen

Invloed inflatie op zakelijke verzekeringen

Vrijdag 6 december 2024

Invloed inflatie op zakelijke verzekeringen

De inflatie in november 2024 was 4%. De gevolgen zijn merkbaar voor iedere Nederlander. Inflatie en andere economische ontwikkelingen zijn ook van invloed op je zakelijke verzekeringen. We bespreken deze onderwerpen:

  • Hogere verzekerde bedragen, hogere premie
  • Onderverzekering
  • De uitkeringsduur van de bedrijfsschadeverzekering
  • Wijzigingen in je bedrijf hebben ook invloed op je verzekeringen

Hogere verzekerde bedragen, hogere premie

Voor bedrijfsgebouwen stijgen de verzekerde bedragen jaarlijks mee met de inflatie. Want je zou nu veel meer kwijt zijn voor het herbouwen van je gebouw door de hogere kosten van een aannemer en de materialen. Het bijstellen van de verzekerde bedragen gebeurt door middel van indexatie. Voor de indexatie wordt gebruik gemaakt van indexcijfers. Daarvoor worden vaak het consumentenprijsindexcijfer (CPI) en indexcijfers van CAO-lonen gehanteerd.

En gaan de verzekerde bedragen omhoog? Dan stijgen de te betalen premies van verzekeringen evenredig mee. Want de premie is gekoppeld aan het verzekerde bedrag. 

Inflatie, indexatie en het verzekerd bedrag van verzekeringen|

Onderverzekering

Indexatie wordt niet altijd automatisch toegepast. Bijvoorbeeld bij de verzekeringen voor inventaris en goederen. Door de inflatie en hogere inkoopprijzen stijgt de waarde van deze bezittingen ook. Wanneer je bijvoorbeeld hardhout nu drie keer zo duur is, dan betekent dit dat het verzekerd bedrag ook zo hard moet stijgen. Check daarom samen met je adviseur of de waarde nog gelijk is aan de verzekerde bedragen. Met een te laag verzekerd bedrag is er sprake van onderverzekering. En als er geen garantie tegen onderverzekering is, kan dit bij een schade een forse tegenvaller opleveren.

Ontbreken garantie tegen onderverzekering is een steeds groter risico

De uitkeringsduur van de bedrijfsschadeverzekering

Als je bedrijf wordt getroffen door een calamiteit, komt het werk geheel of gedeeltelijk stil te liggen. Daardoor blijven inkomsten uit, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen. De bedrijfsschadeverzekering is hiervoor de oplossing. De meeste bedrijfsschadeverzekeringen hebben een uitkeringstermijn van 52 weken. Deze termijn is echter steeds vaker onvoldoende. De herstelperiode voor jouw bedrijf kan namelijk langer zijn. Er is in bijna alle sectoren een tekort aan arbeidskrachten en schaarste aan grondstoffen. Daardoor kan de tijd om te herstellen na een schade aanzienlijk langer duren.

De uitkeringsduur van de bedrijfsschadeverzekeringn

Wijzigingen in je bedrijf hebben ook invloed op je verzekeringen

Als adviseur houden wij jouw verzekeringen in het oog, maar het is heel belangrijk dat je ons ook de hoogte houdt van ontwikkelingen bij jouw bedrijf. Zo kunnen we samen jouw verzekeringen passend houden.

Wijzigingen in je bedrijf? Breng je verzekeringsadviseur op de hoogte