Is jouw financiële buffer groot genoeg?
Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar, bleek eind vorig jaar uit onderzoek. Bij deze huishouden kan een onverwachte rekening en het ontbreken van een buffer ineens voor financiële problemen zorgen. Die kwetsbaarheid is door de stijgende prijzen waar we nu mee te maken hebben, alleen maar gevaarlijker geworden. Daarom denkt Freek graag met je mee over hoe je voldoende geld achter de hand houdt.
Wanneer ben je financieel gezond?
Volgens de onderzoekers ben je financieel gezond als je aan deze criteria voldoet:
- Je bent in staat om op een comfortabele manier aan alle verplichtingen te voldoen.
- Je hebt de financiële zekerheid om vermogen op te bouwen en doelen na te streven.
Een ongezond huishouden heeft bijvoorbeeld geen buffer om onverwachte rekeningen op te vangen, kan niet rondkomen en spaart nauwelijks. Ook gaat er meestal meer geld uit dan er binnenkomt. Mensen die zich in een financieel kwetsbare situatie bevinden, kunnen meestal nog net de eindjes aan elkaar knopen, maar hebben daar vaak wel moeite mee.
Maandelijks 10% van je inkomen sparen
Het Nibud adviseert om maandelijks 10 procent van je inkomen op de spaarrekening te zetten. Op deze manier ontstaat er een buffer en wordt deze ook weer aangevuld als hij opraakt. Probeer dit een automatisme te maken, want anders komt het er vaak niet van.
Hoe groot moet jouw buffer zijn?
Hoe groot moet je spaarpot zijn voor onvoorziene kosten? Om een antwoord te krijgen op deze vraag heeft het Nibud een bufferberekenaar ontwikkeld: bufferberekenaar.nibud.nl. Daarmee bereken je precies hoe groot jouw spaarpot moet zijn. De uitkomst valt vaak tegen, maar dat komt omdat er veel zaken zijn om rekening mee te houden. Vaak is er wel wat spaargeld, maar wat als de Wet van Murphy optreedt? Je spreekt bijvoorbeeld met de buren af om de kozijnen te laten schilderen en een nieuwe schutting neer te zetten, maar juist dan begeven in korte tijd zowel je wasmachine als auto het? Dan is de bodem van de spaarrekening voor veel mensen al bereikt.
Sparen voor het kopen van een woning
Zeker in deze tijd is spaargeld ook hard nodig bij de aankoop van een woning. Je kan niet meer lenen dan de marktwaarde van de woning. Dus de kosten koper en investeringen in de woning moeten meestal van het spaargeld betaald worden. En vaak is overbieden noodzakelijk, ook dit betaal je niet (helemaal) met je hypotheek.
Sparen: hoe doe je dat?
Als het je lukt om de geadviseerde buffer te sparen, voorkom je dat je in de geldproblemen komt. En het scheelt een boel stress. Maar hoe doe je dat dan?
- Stel automatisch sparen in bij jouw bank
In de app of op de site van jouw bank kan je heel makkelijk een maandelijkse automatische incasso naar jouw spaarrekening instellen. Zet de automatische incasso bijvoorbeeld op de dag dat je je loon uitbetaald krijgt. - Spaar met een doel
In jouw bankapp of op de site kan je spaarpotjes aanmaken die je een naam geeft. Maak in ieder geval een potje aan voor onverwachte uitgaven. - Zet extra inkomsten opzij
Vakantiegeld, een dertiende maand of belastingteruggave. Gelukkig hebben we allemaal wel eens zo’n financiële meevaller. Onze tip is om (een deel van) zo’n meevaller ook opzij te zetten. - Probeer zo weinig mogelijk terug te boeken
Wanneer je een bedrag opzij zet dat je in de praktijk niet kan missen, is het logisch dat je steeds weer geld van je spaarrekening moet halen. En dat werkt behoorlijk demotiverend. Daarom is het handig om vooraf goed in kaart te brengen wat er allemaal binnenkomt en wat je uitgeeft. Dan spaar je niet wat je eigenlijk niet kan missen.
Freek is jouw financieel adviseur
Freek zorgt voor je hypotheek, maar kijkt ook verder. We nemen altijd jouw hele financiële situatie onder de loep. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies. Kies hieronder jouw vestiging voor de contactgegevens.
Deze blog is geschreven door Ellen van Meijeren. Ellen is hypotheekadviseur bij Freek Bodegraven.