Kansen op een hypotheek (en woning) na een echtscheiding
Alleenstaanden komen door de woningcrisis maar moeilijk aan een woning. Dus wat moet je dan als je gaat scheiden? Steeds vaker worden we geconfronteerd met mensen die in grote problemen komen. Helaas kunnen we als hypotheekadviseur niet alle problemen oplossen. Want er is nou eenmaal een tekort aan (betaalbare) woningen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat alle hypotheekzaken perfect en snel afgehandeld worden. Zo vergroot je de kans dat beide partners nog een woning hebben na de scheiding.
Voorbeeld van woonproblemen na een scheiding
Recent stond in het AD een artikel over een gescheiden moeder. Met haar twee jonge kinderen dreigt de situatie dat ze zonder woonruimte komt te zitten. Ze komt niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en in deze woningmarkt is het bijna onmogelijk een nieuw huis te kopen. Het enige wat overbleef, was particuliere huur met hele hoge huurprijzen. Maar ook dat is nu geen optie meer. Een zeer vervelende situatie. Als hypotheekadviseur denkt Freek daarom graag mee met mensen die gaan scheiden om dit te voorkomen.
Uitkopen van de partner als jullie uit elkaar gaan
Vaak wil één iemand in de huidige woning blijven, maar dit moet dan wel financieel haalbaar zijn. De partner die blijft moet het deel van het huis van de ander overkopen. Vervolgens moet de hypotheekverstrekker één van jullie uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Dit betekent dat de volledige hypotheekschuld door de achterblijvende partner moet worden betaald. Het is daarom heel belangrijk goed uit te zoeken of hij of zij de hypotheeklasten kan dragen.
Daarna beoordeelt de bank de situatie meestal als een nieuwe hypotheek. De bank kan bijvoorbeeld opnieuw naar het inkomen kijken van degene die in het huis blijft wonen, maar ook naar de waarde van het huis.
Overwaarde verdelen als de woning verkocht wordt
Als je de woning verkoopt, dan wordt de hypotheek na de verkoop afgelost. Meestal is er nu sprake van overwaarde. De woning levert meer op dan de restschuld van de hypotheek. De overwaarde kan je gebruiken om een nieuw huis te kopen of om de huur te betalen van een volgende woning.
Mogelijkheden door samenwerking
Het helpt als de scheidende partners het beste met elkaar voor hebben. Zeker als er kinderen zijn. Want vaak is er een inkomensverschil tussen partners waardoor ze beide tegen eigen problemen aanlopen. Door elkaar te helpen zijn er vaak meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld aangepaste afspraken over alimentatie of een verhuurhypotheek als de ene partner het huis koopt en de andere partner er blijft wonen.
Advies over jouw hypotheek bij een echtscheiding
Hebben jullie samen een hypotheek en gaan jullie uit elkaar? Freek zorgt ervoor dat alles goed en zo snel mogelijk wordt afgehandeld. Het doel is dat de hypotheek geen extra kopzorgen oplevert in deze moeilijke periode. Bel Freek om jouw situatie voor te leggen. Je kan ook direct een afspraak maken met Freek in Alphen aan den Rijn of Bodegraven.
Plan je afspraak in met Freek Hypotheek