Ladingdiefstallen verdrievoudigd
Vorig jaar zijn in Nederland 727 meldingen van ladingdiefstal (of pogingen tot) gerapporteerd. Dat is meer dan drie keer zoveel als in 2021. Dat meldt het Transported Asset Protection Organisation (TAPA). Verwacht wordt dat de aantallen in werkelijkheid nog hoger zijn, omdat er waarschijnlijk ook veel incidenten niet worden gemeld. Op het gebied van schadepreventie is er nog veel winst te behalen.
Gemiddelde schade ruim € 140.000
Vorig jaar is wereldwijd voor ruim 324 miljoen euro aan lading gestolen. Het gemiddelde schadebedrag is ruim € 140.000. Het gaat daarbij om de gestolen lading, schade aan het voertuig zelf en de kosten die stilstand van de vrachtwagen met zich mee brengt.
Ladingdiefstal kan veel impact hebben, zeker ook op de chauffeur. In Nederland vinden de meeste diefstallen plaats door het openbreken van geparkeerde trucks. Soms zelfs als de chauffeur ligt te slapen.
Diefstalpreventie in het wegvervoer
Uit cijfers van TAPA blijkt dat de lading bij negentig procent van de gemelde ladingdiefstallen niet was beveiligd. Daar is dus veel ruimte voor verbetering. Het toepassen van een aantal afspraken kan vaak veel ellende voorkomen.
Tips bij het inplannen of uitbesteden van het vervoer
- Besteed geen opdrachten uit aan onbekende bedrijven. Controleer daarom of de vervoerder inderdaad in het bezit is van een vergunning beroepsgoederenvervoer via de website van de NIWO.
- Plan de ritten zo dat vrachtauto’s met lading niet moeten overstaan. Als de vrachtwagen toch in de namiddag of voor het weekeinde moet worden geladen, dan moet deze in een afgesloten, beveiligde ruimte worden gestald.
- Bij het plannen van de route moet onder meer rekening worden gehouden met veilige en beveiligde parkeerplaatsen. Verschillende instanties publiceren lijsten van bewaakte parkeerterreinen en stallingen.
- Goedgekeurde mechanische en elektronische beveiligingen voor de vrachtwagen en de aanhanger of oplegger mogen niet ontbreken. Dit is ook van belang voor de verzekering. Verzekeraars stellen namelijk een aantal eisen aan goederenvervoer.
Tips voor de chauffeur
- Geef geen gegevens aan onbekenden over aard, waarde of bestemming van de lading.
- Maak zoveel mogelijk gebruik van grote wegen.
- Neem geen lifters mee.
- Berg documenten tijdens het rijden op in een kluis.
- Zet de wagen bij een korte stop zoveel mogelijk in het zicht.
- Vermijd onnodig onbeveiligd overstaan van de voertuigcombinatie in het weekend.
- Parkeer zo dat direct wegrijden of het snel wegnemen van de lading niet mogelijk is.
- Parkeer nooit op afgelegen plaatsen.
- Schakel bij het verlaten van de wagen het beveiligingssysteem in en sluit de cabine altijd af.
- Neem bij het verlaten van de wagen de contactsleutels en documenten mee.
- Blijf aanwezig bij het laden en controleer of de op de vrachtbrief omschreven lading ook daadwerkelijk wordt geladen.
- Los de lading zo snel mogelijk na aankomst.
Persoonlijk advies over goederenvervoer verzekeren
Onze risicomanagers denken mee over de risico’s en preventiemaatregelen voor jouw bedrijf. Bel 0172 611 116 voor een kennismakingsgesprek. Wil je weten of je nog goed verzekerd bent voor het goederenvervoer? Vraag dan een offerte aan voor de transportverzekering zodat wij een vergelijking kunnen maken.
Advies transportverzekering