Meer bedrijven hebben een RI&E

Meer bedrijven hebben een RI&E

Maandag 17 februari 2025

Meer bedrijven hebben een RI&E, maar is de kwaliteit voldoende?

Steeds meer bedrijven voldoen aan RI&E-verplichting. Dit blijkt uit een rapportage van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Bij 64% van de bedrijven is een RI&E’s aanwezig.

Bij het vorige rapport was de naleving van de RI&E-verplichting nog 50%. Vooral kleine bedrijven hebben een inhaalslag gemaakt. Inmiddels werkt 88% van de werknemers bij een werkgever met een RI&E. 

Kwaliteitsnormen RI&E

Een negatieve ontwikkeling is dat een derde van de RI&E’s niet aan de kwaliteitsnormen voldoet. Dit komt vaak door een gebrek aan kennis over de wet- en regelgeving. Daarnaast geven werkgevers minder vaak voorlichting en is er minder toezicht op de naleving van veiligheidsmaatregelen. 

Waarom risico’s inventariseren en evalueren?

In een RI&E breng je de risico's op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn binnen de organisatie in kaart. Deze risico's worden geprioriteerd en geëvalueerd. Vervolgens worden aan de hand van een plan van aanpak acties uitgevoerd om deze risico's te beperken.

Met de RI&E pak je gestructureerd risico’s aan om zo de kans op arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen tot een minimum te beperken. Door gevaren op tijd te identificeren en maatregelen te nemen, kunnen ongelukken worden voorkomen en de arbeidsomstandigheden verbeteren. 

RI&E advies van VMD Koster

RI&E-instrumenten helpen je op weg

Iedere werknemer verdient een veilige en gezonde werkomgeving. Dat leidt vaak tot lager verzuim, een hogere productiviteit en meer werkplezier. Het startpunt daarvoor is de wettelijk verplichte RI&E.

Je kunt bij het opstellen van de verplichte RI&E hulpmiddelen gebruiken: een RI&E-instrument. Er zijn algemene RI&E-instrumenten, maar ook specifieke instrumenten voor bepaalde branches. Heb je 25 of minder medewerkers in dienst en gebruik je een erkend branche-RI&E-instrument? Dan hoef je de RI&E niet te laten toetsen. Toetsing is ook niet nodig als je voor maximaal 40 uur per week personeel in dienst hebt. Dan volstaat de checklist gezondheidsrisico’s. Kijk voor alle RI&E-instrumenten op de website van Steunpunt RI&E: rie.nl.

Stappenplan opstellen RI&E

  1. Het eerste doel van de RI&E is alle risico’s inventariseren. Dat gaat niet alleen om veiligheidsrisico’s of omgevingsrisico’s, maar ook om psychosociale en fysieke risico’s of ergonomie.
  2. Na de inventarisatie volgt de evaluatie. Deze risico-evaluatie geeft je inzicht in welke prioriteit bij welk risico hoort. Ook hierbij kunnen de RI&E-instrumenten helpen.
  3. De volgende stap is het opstellen van een Plan van aanpak. Wie doet wat en wanneer? In het plan geef je aan welke maatregelen je neemt om de risico’s op te lossen en (eventueel) wat het budget hiervoor is. Zo kun je sturen op betere en veiligere arbeidsomstandigheden. Ook is het helder wie er binnen de organisatie verantwoordelijk voor is.
  4. Heb je 25 of minder werknemers en gebruikte je een erkende branche-RI&E? Dan hoef je de RI&E niet te laten toetsen. Gebruikte je een niet-erkend RI&E-instrument? Dan moet je jouw RI&E laten toetsen door een gecertificeerde kerndeskundige of gecertificeerde dienst. Als je meer dan 25 werknemers heeft, is toetsing altijd verplicht.
  5. De laatste stap is aan de slag te gaan met het Plan van aanpak. De preventiemedewerker binnen jouw organisatie neemt het voortouw en ziet erop toe dat dit gebeurt. 

RI&E als onderdeel van de verzuimaanpak bij VMD Koster

De voordelen van een actuele RI&E

Wanneer je beschikt over een RI&E voldoe je ook richting de verzekeraar aan je verplichtingen en voorkom je boetes van de Arbeidsinspectie. Maar het belangrijkste is: je laat zien dat je het recht van je medewerkers op een veilige werkplek serieus neemt.

Vraag stellen aan een specialist verzuim en inkomen