Meer woningbranden door accu's en batterijen

Meer woningbranden door accu's en batterijen

Woensdag 23 oktober 2024

Meer woningbranden door accu's en batterijen

Vorig jaar werd 2% van de woningbranden vermoedelijk veroorzaakt door de accu’s van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen. Dit is een verdubbeling vergeleken met het jaar ervoor. In totaal vormen accu’s en batterijen in bijna 5% van de gevallen de vermoedelijke oorzaak, dit was in 2022 nog 3%. Naast elektrische vervoermiddelen gaat het dan om gereedschap, speelgoed, tablet/mobiel, en dergelijke.

Tips om brand door accu’s en batterijen te voorkomen

Twee derde van de ernstige brandwondenongevallen gebeurt in en om de woning, dus aandacht voor preventie en bewustwording blijft nodig. Met de stijging van het aantal elektrische fietsen en scooters stijgt ook het aantal branden dat wordt veroorzaakt door de bijbehorende accu's.

Dit jaar is daarom specifiek aandacht voor veilig laden. Bijvoorbeeld met de website iklaadaccuraat.nl. Daar vind je onder andere deze belangrijke tips om het risico te verkleinen:

  1. Laat je accu ieder jaar door een deskundige onderhouden, zodat ook ongeziene schade op tijd wordt opgemerkt.
  2. Lees de handleiding voor specifieke tips voor jouw accu.
  3. Is je accu gevallen, beschadigd of vervormd? Bel je fietsspecialist voor advies. Je accu kan schade hebben opgelopen.
  4. Gebruik je je accu weinig? Laad je accu minimaal iedere drie maanden op. Een accu loopt langzaam leeg en kan daardoor beschadigen.
  5. Gebruik alleen de geleverde/geadviseerde lader. Imitatie-opladers kunnen je accu beschadigen, ook al hebben ze soms dezelfde specificaties.
  6. Haal je accu van de lader als deze 100% opgeladen is. Dit verlengt de levensduur van de accu.
  7. Hang een rookmelder op in de ruimte waar je je accu oplaadt. Bij het opladen kan er altijd onverhoopt iets fout gaan.
  8. Laad je accu bij voorkeur overdag op, zodat je snel actie kunt ondernemen wanneer nodig.
  9. Stel je accu niet bloot aan vrieskou, volle zon of vocht. Laad en bewaar je accu op bij kamertemperatuur. Zo voorkom je oververhitting en schade.
  10. Leg je accu tijdens het opladen op een stabiele, vrije en onbrandbare plek, anders kunnen er accuproblemen of brand ontstaan.

Minder woningbranden

Het aantal ontvangen claims bij verzekeraars na een woningbrand is vorig jaar opnieuw gedaald. In 2023 waren er ruim 52.000 claims. Een jaar daarvoor ging het nog om meer dan 54.000 claims. Deze neerwaartse trend is al sinds 2018 zichtbaar.

Hoe moet je handelen als een batterij vlam vat?

Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als een batterij vlam vat. De Nederlandse Brandwonden Stichting benadrukt dat onjuist handelen, zoals zelf blussen met water, tot levensgevaarlijk situaties leidt.

Volgens de brandweer kunnen mensen bij een in brand gevlogen batterij het beste naar buiten gaan en 112 bellen. Er zitten gevaarlijke stoffen in en de meeste burgers hebben niet de juiste middelen om zo'n ding naar buiten te brengen. Als het nodig is om zo'n accu te blussen, ben je eigenlijk al te laat en moet de brandweer ingeschakeld worden.

Vergeet de verzekeringen niet

Vergeet ook de juiste verzekeringen voor jouw woning en de bezittingen in de woning niet. Bij VMD Koster krijg je altijd persoonlijk advies over de dekking die het beste bij jou past. Bel 0172 611 116 om direct in gesprek te gaan met één van onze mensen. Of vraag een offerte aan zodat wij met jou contact op kunnen nemen.

Offerte woonverzekeringen aanvragen