Meeste inbrekers komen via achterdeur binnen
Bij iets meer dan een derde van alle woninginbraken komen inbrekers binnen via de achterdeur. Dat is niet onverwacht omdat de meeste achterdeuren slecht beveiligd zijn. Bij 23% van de inbraken kwam de dief via een raam op de benedenverdieping binnen en 21% via de voordeur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken (NIPW) in samenwerking met GFK.
Welke methode gebruiken inbrekers?
In verreweg de meeste gevallen gebruiken inbrekers een koevoet of grote schroevendraaier om een woning binnen te komen: 48% bij de inbraken via de achterdeur en 37% bij inbraken via de voordeur. Flipperen is de op een na meest toegepaste inbraakmethode, gevolgd door inbraak via het raam en kerntrekken (gat boren in slot en erna de cilinder eruit trekken).
Meer opvallende uitkomsten
- Een op de zes (16%) mensen heeft in de eigen woning een goed slot op de achterdeur.
- In 54% van de gevallen zit er hang- en sluitwerk op de achterdeur dat relatief makkelijk is open te breken. De inbreker is in slechts twee minuten binnen.
- Na een inbraak/inbraakpoging daalt het gevoel van veiligheid in de eigen woning van een 7,8 naar een 6,0.
- 40% van de mensen die te maken hebben gehad geeft aan dat zij, als ze vooraf hadden geweten wat de impact zou zijn, veel eerder maatregelen genomen zouden hebben om hun huis beter te beveiligen. Zoals een goed slot op de voordeur.
- De gemiddelde materiële schade van een inbraak bedraagt 2.650 euro, terwijl de gemiddelde vergoeding door de verzekeraar 1.200 euro is.
- Gemiddeld heeft een inbreker 30 seconden nodig om binnen te komen en vijf minuten om een huis lee get halen.
- De afgelopen vijf jaar geven mensen die een inbraak hebben meegemaakt gemiddeld 5.385 euro uit aan woonaccessoires en decoraties in en om het huis, maar slechts gemiddeld 613 euro voor inbraakwering en preventie.