NCTV vreest cyberaanvallen door verouderde software
De Nederlandse overheid maakt zich zorgen over de mate waarin organisaties en bedrijven hun software up-to-date houden. Als software beter zou worden geüpdatet, hadden cyberaanvallen daarmee voorkomen kunnen worden, is de conclusie. Dat staat in het jaarlijkse rapport over digitale dreiging van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In het rapport benadrukt de NCTV dat de digitale dreiging voor Nederland groot is.
Updates installeren
Omdat het voor veel organisaties en bedrijven lastig blijkt om alle systemen bij de tijd te houden, blijven ze vatbaar voor aanvallen. Tegelijkertijd wordt wel erkend dat het soms ingewikkeld is om updates uit te voeren, aangezien dit invloed kan hebben op lopende processen. Daarnaast wordt opgemerkt dat updaten tijd en geld kost.
WannaCry en NotPetya
Bij de grote aanvallen in 2017 WannaCry en NotPetya ontstonden op grote schaal problemen met computersystemen. In het geval van de eerste aanval ging het om gijzelsoftware, die onder meer ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk platlegde. In Nederland bleef de schade beperkt. Bij NotPetya werd onder meer de Rotterdamse haven getroffen.
Digitale branddeuren
De NCTV geeft aan dat de impact verkleind had kunnen worden door de basismaatregel segmentering. Dat komt neer op het plaatsen van digitale branddeuren tussen verschillende onderdelen van een intern netwerk. Dit moet snelle verspreiding voorkomen.
Wat kunt u doen tegen cyberaanvallen?