Pas op voor acquisitiefraude
Veel bedrijven hebben last van acquisitiefraude. Vooral in de zomer – als ondernemers zelf op vakantie zijn – zijn fraudeurs actief. Hoe kunt u voorkomen dat uw bedrijf slachtoffer wordt van deze fraudeurs?
Wat is acquisitiefraude?
Spooknota’s en phishing mails uit naam van een bank, de meeste bedrijven krijgen er mee te maken. Ze worden dan ook steeds beter herkend. Maar fraudeurs gebruiken ook andere kanalen, zoals telefonische verkoop onder valse voorwendselen. Bijvoorbeeld een verlenging van een contract dat nooit bestaan heeft of onder een valse naam die veel lijkt op de naam van een bekend bedrijf. Dit wordt acquisitiefraude genoemd.
Wat is het doel van de fraudeurs?
Acquisitiefraude is een vorm van fraude waarbij geprobeerd wordt om u als ondernemer te laten betalen voor advertenties, die uiteindelijk niet (of nauwelijks) geplaatst worden. Veel ondernemers denken dat zij er niet in trappen, maar fraudeurs gaan steeds geraffineerder te werk met als gevolg dat het veel geld kan gaan kosten.
Tips: hoe voorkom ik acquisitiefraude?
- Doe nooit direct toezeggingen en onderteken niet zomaar contracten.
- Ontvangt u een factuur van een onbekend bedrijf, ga dan niet direct over tot betaling maar controleer eerst of de afgesproken diensten geleverd zijn.
- Ontvangt u een e-mail met een interessante aanbieding? Controleer de afzender van de e-mail en klik niet op toegevoegde bijlages en links.
- Indien er gevraagd wordt om een contract te verlengen, ga dan eerst na of u daadwerkelijk een contract met dit bedrijf heeft afgesloten.
- Licht uw personeel in over acquisitiefraude en zorg dat zij alert zijn op deze manier van frauderen.
- Twijfels over een bedrijf? Neem dan contact op met het Steunpunt Acquisitiefraude.