Start vaarseizoen: tips voor een goede voorbereiding
Het vaarseizoen begint. Kan je ook niet wachten om met jouw boot op pad te gaan? Controleer dan eerst of jouw vaartuig er ook klaar voor is. Vooral de motor verdient extra aandacht. Want de KNRM moet het vaakst uitvaren voor motorproblemen. Deze problemen hebben bijna allemaal te maken met onderhoud.
Tips voor onderhoud aan je boot
Tip 1: Motoronderhoud boot
- Vuil in de brandstofleiding is probleem nummer 1. Vervang je brandstoffilters en zorg ervoor dat er geen vuil in je brandstoftank zit.
- Geef je motor schone olie en een nieuw oliefilter. Heb je een saildrive? Kijk dan of de olie niet melkachtig is. Zo ja, dan komt er water bij en is het tijd voor een expert.
- Veel bootmotoren zijn watergekoeld. Is de inlaat vrij en zitten daar geen schelpjes of andere zaken die voor verstopping zorgen? Heb je een nieuwe impeller geplaatst, zodat er voldoende koelwater wordt aangezogen en doorgepompt? En werkt je thermostaat nog goed?
- Staat je boot op de kant, controleer dan je schroefas op speling en aangroei.
- Luister en kijk tijdens het vaarseizoen regelmatig naar je motor: klinkt alles nog goed en lekt het nergens? Misschien hapert je motor, omdat er vuil in de brandstofleiding zit. Hang dan de aanvoerslang direct in een jerrycan met schone diesel. Zo bereik je veilig de volgende haven.
Tip 2: Boot vaarklaar maken
- Plan een aantal dagen in om je boot weer volledig vaarklaar te maken.
- Heb je je motor gecheckt? Kijk dan of het onderwaterschip nog goed is. Loop alles even langs: anodes, dieptemeter, wieltje van de snelheidsmeter, antifouling.
- Een goede beschermingslaag tegen aangroei vergroot je vaarplezier op allerlei manieren. Je boot vaart sneller als hij schoon en glad is. En je verbruikt minder brandstof. Ook sleep je geen wezensvreemde beestjes van het ene naar het andere vaargebied. Probeer wel zoveel mogelijk aangroeiwerende middelen te gebruiken die vriendelijk zijn voor het milieu.
- Van buiten zie je duidelijk hoeveel gaten er in je romp zitten. Check of alle doorvoeren nog waterdicht zijn. Bekijk ook of de slangen die er aan de binnenkant op zijn gemonteerd, goed vastzitten. Zet ze vast met dubbele slangklem om de kans op lekkage nog kleiner te maken.
Tip 3: Boot veilig maken
Sommige zaken aan boord zijn van levensbelang. Gas en gasleidingen laat je natuurlijk controleren; je wilt geen lekkage of erger ongemak. Weet ook zeker dat de veiligheidsmiddelen aan boord werken. Hebben zwemvesten een goed patroon? Moet je reddingsvlot gekeurd worden? Is je vuurpijlenset niet over datum? En voldoen je brandblussers nog? Het zijn allemaal zaken die snel aan je aandacht ontsnappen, maar wél belangrijk zijn.
Tip 4: Boot schoonmaken
- De romp poetsen en in de was zetten houdt je boot het hele seizoen glimmend. Dat geldt ook voor een schoon dek.
- Ook schone lijnen staan beter dan die waarop de alg te zien is. Lijnen kun je vaak gewoon wassen in de wasmachine. Zorg ervoor dat geen enkele lijn aan boord slijtage heeft. Want juist op die plekken kunnen ze breken.
- Dat geldt ook voor de lijntjes aan je stootkussens – vaak ondergeschoven kindjes. Halverwege de nacht heb je liever niet dat je stootkussen tussen wal en schip het water in glijdt. Gelukkig blijft zo’n stootkussen in jouw geval zeker drijven. Want je had hem aan het begin van het seizoen nog opgepompt.
- Ook je buiskap, tent en huik wil je graag weer schoon aan boord brengen. Schoonmaken doe je met alleen warm water; door zeep worden je spullen minder waterdicht. Zijn ze erg vies? Laat ze dan reinigen en opnieuw impregneren. Zo blijft de regen buiten op een druilerige dag.
De mooiste vaarroutes in Nederland
Heb je nog inspiratie nodig voor jouw volgende bestemming? Bekijk dan dit overzicht van de mooiste vaarroutes van Nederland volgens verzekeraar Nationale-Nederlanden.
Advies over de verzekering voor je boot
De adviseurs van VMD Koster weten precies wat er komt kijken bij de verzekering voor jouw boot. Bel voor persoonlijk advies 0172 611 116 of vraag online een offerte voor de pleziervaartuigenverzekering aan.
Offerte aanvragen