Tips om cybercrime tegen te gaan
Cybercrime is een grote kopzorg voor ondernemers. En niet zonder reden. De schade loopt volgens schattingen nu al elk jaar in de miljarden. Toch blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allianz dat een kwart van de ondernemers niets extra’s doet aan beveiliging.
Maar wat kunt u als (kleine) ondernemer eigenlijk doen? Cybersecurity bedrijf Fox-IT gaf op de website van Allianz tips [https://samen.allianz.nl/cybercrime-grote-kopzorg-voor-ondernemers/], een paar lichten wij er graag uit. Let er wel op dat ondanks dat er veel gedaan kan worden om cybercrime tegen te gaan, het risico altijd blijft bestaan. Voor de meeste bedrijven is het daarom verstandig ook een cyberverzekering af te sluiten.
Stel een eenvoudig securitybeleid op
In het securitybeleid is onder meer vastgelegd welke toegangsrechten medewerkers krijgen. En dat die rechten bijgehouden moeten worden. Leg dus ook vast dat als iemand uit dienst gaat, de rechten worden ingetrokken.
Dwing goede wachtwoorden af
Bijvoorbeeld een lange wachtwoordzin die je goed kunt onthouden. Beter een zin van 30 letters dan een wachtwoord van 14 karakters met vreemde tekens. Bij bedrijven waar alles mag, komen de bekende top-10 van zwakste wachtwoorden vaak voor, zoals 123456 en de bedrijfsnaam gevolgd door 123.
Gebruik tweestapsverificatie
Een hacker die toegang wil, moet niet alleen het wachtwoord hebben (de eerste factor), maar ook nog de smartphone van de legitieme gebruiker omdat daar een verificatiecode naartoe wordt gestuurd (de tweede factor). De kans dat dit lukt is bijzonder klein. Bovendien kiest een gelegenheidscybercrimineel vaak de gemakkelijkste route en haakt af als het allemaal te ingewikkeld wordt.
Gebruik geen openbare wifi-netwerken
Wat wel kan via zo’n wifi-netwerk is een zogeheten VPN-verbinding gebruiken. Die versleutelt alle communicatie. Een VPN, zeker voor commerciële doeleinden, kost echter geld. Een alternatief kan zijn gebruik te maken van het 4G-netwerk in plaats van wifi, bijvoorbeeld met de eigen smartphone als hotspot. Vergeleken met wifi is het hacken van 4G erg lastig.