Tips voor een duurzaam wagenpark
Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones instellen, waarbinnen nieuwe vracht- of bestelauto's schoon moeten rijden. Elektrisch rijden is in de centra van vele Nederlandse steden dan een must. Voor veel ondernemers is het daarom zaak hun wagenpark te verduurzamen.
Een duurzaam wagenpark past bovendien bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een vijfde deel van de broeikasgassen in Nederland wordt uitgestoten door wegverkeer. Bij elektrisch rijden komen geen schadelijke stoffen vrij. Zet je de hele levensduur van bijvoorbeeld een kleine elektrische auto af tegen eentje die op fossiele brandstoffen loopt, dan is de totale CO2-uitstoot ruim zestig procent lager. Wij delen daarom een paar tips voor het verduurzamen van het wagenpark.
Tip 1: Kostenoverzicht maken
Weeg de kosten van traditionele en elektrische auto’s met elkaar af. Traditionele auto’s zijn bij de aanschaf vaak nog goedkoper dan elektrische auto’s, maar vallen op lange termijn vaak duurder uit. Het opladen van een elektrische auto kost minder dan tanken met benzine. Ook bespaar je met elektrische auto’s op onderhoud én zijn er belastingvoordelen.
Kijk ook naar de fiscale voordelen. De Nederlandse overheid maakt het rijden in broeikasgas-uitstotende auto's onaantrekkelijker. Tegelijkertijd stimuleert het bedrijven naar elektrisch over te schakelen. Bijvoorbeeld door fiscale voordelen te bieden zoals geen wegen- en aanschafbelasting en minder bijtelling voor privégebruik. Bedrijven kunnen ook subsidie aanvragen voor het aanschaffen of leasen van emissieloze auto's en het laten plaatsen van laadpalen.
Tip 2: Keuze laadpunten
Ga je je wagenpark verduurzamen met elektrische auto’s? Dan ben je afhankelijk van oplaadpunten. De laadoplossing die het best bij jouw zaak past, is afhankelijk van hoeveel je rijdt en op welke tijdstippen. Heb je een bedrijfsterrein, dan liggen laadpalen voor de hand. Zo niet, dan is een laadpunt aan de muur een optie. Nemen jouw werknemers de auto 's avonds mee naar huis, dan plaats je wellicht liever een laadpaal op hun oprit. Moet er tussen klantbezoeken door kort bij kantoor opgeladen worden? Dan zijn snelladers het overwegen waard.
Om helemaal bij te dragen aan duurzaamheid wil je dat de oplaadpunten stroom verbruiken uit groene bronnen, zoals zonne-energie.
Tip 3: Kijk naar de actieradius
Per model, type en bouwjaar zijn er grote verschillen in actieradius - de afstand die je elektrische voertuig kan afleggen tussen twee oplaadbeurten. De actieradius van de populairste elektrische bestelbus in ons land, de Ford Transit, is een dikke 300 km. Aangezien een hogere actieradius een hogere aankoopprijs met zich meebrengt, kan het lonen je behoefte zorgvuldig te berekenen. Ben je bang dat je met een lege accu komt te staan als je koest voor een auto met een kleine actieradius? Weet dan dat Nederland het grootste aantal publieke laadpunten heeft in heel Europa.
Tip 4: Onderhoud bijhouden
Goed onderhoud van je voertuigen zorgt ervoor dat ze niet onnodig veel verbruiken. Een motor die lekker loopt, stoot automatisch ook minder uit. En banden die de juiste spanning hebben, geven minder weerstand. Investeer daarom in goed onderhoud.
Tip 5: Alternatieve vervoersmiddelen
Stimuleer je medewerkers om wat vaker de fiets te pakken. Dit draagt niet alleen bij aan de verduurzaming van je bedrijf, maar ook aan de vitaliteit van je werknemers. Ook is het openbaar vervoer vaak een goede vervanger van de auto. Daarnaast kan ook de manier waarop je een auto inzet, bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Zo zorgt ook het gemeenschappelijke gebruik van deel- en poolauto’s voor minder uitstoot.
Risicomanagement voor jouw duurzame wagenpark
Met duurzamer rijden help je het milieu én je eigen bedrijf. Want je laat ook aan je klanten zien wat je belangrijk vindt. Onze risicomanagers denken graag met je mee over je bedrijfsauto’s en de wagenparkverzekering. Ook over de nieuwe risico’s die ontstaan bij veranderingen in je bedrijf. Bel 0172 611 116 om met één van onze specialisten te sparren.
Offerte wagenparkverzekering