Wat moet ik doen bij een aanrijding in het buitenland?
Raak je in het buitenland betrokken bij een ongeval? Dan krijg je bij de afwikkeling van de schade te maken met andere wetgeving. Het recht van het land waar het ongeval plaatsvond, is bepalend voor de afwikkeling van de schade. Daarom is het goed om te weten hoe je moet handelen als het onverhoopt gebeurt.
Tip: Vul het schadeformulier duidelijke en compleet in
Breng eerst jezelf en andere verkeersdeelnemers in veiligheid. Bel daarna de politie. Deze zal echter in veel landen niet komen als er geen sprake is van letsel. Zeker wanneer de politie geen proces-verbaal opmaakt, is het essentieel om het schadeaangifteformulier zo duidelijk en compleet mogelijk in te vullen. Let daarbij extra op deze punten:
- Vul altijd de namen en adressen in van eventuele getuigen.
- Zorg er voor dat de kentekens van de voertuigen duidelijk vermeld worden.
- Teken in elk geval een duidelijke situatieschets in op het formulier, omdat de Nederlandse tekst voor een buitenlandse wederpartij niet te controleren is.
- Zorg er ook voor dat de tegenpartij een handtekening op het schadeformulier plaatst.
Tip 2: Doe geen uitspraak over aansprakelijkheid
Laat je tegenover de wederpartij niet uit over de aansprakelijkheid. Als dat gezien de verkeerssituatie veilig kan, dan is het voor de beoordeling van de aansprakelijkheid vaak zinvol om foto’s van de aanrijdingssituatie te maken. Zorg dat op de foto's de stand van de voertuigen en de kentekens van de voertuigen zichtbaar zijn. Ook kan het zinvol zijn de verkeerssituatie ter plaatse vast te leggen op foto.
Tip 3: Schade zo snel mogelijk melden
Meld je schade zo spoedig mogelijk bij jouw adviseur of anders rechtstreeks bij de verzekeraars (auto, reis en rechtsbijstand). Zo kun je rekenen op advies en kan de schadeafhandeling tijdig beginnen.