Welke beveiligingsklasse heeft uw auto nodig?
Autodiefstal is nog steeds een groot probleem. Vorig jaar werden in Nederland 9.179 personenauto’s gestolen. Zo’n 40% werd teruggevonden, maar de meerderheid dus niet. Dat komt mede doordat gestolen auto’s vaak direct de grens over verdwijnen. Dat wilt u natuurlijk voorkomen, daarvoor is een goed autoalarm het belangrijkste preventiemiddel.
Aan welke beveiligingseisen moet uw auto voldoen?
Aan welke beveiligingseisen een auto moet voldoen, hangt af van de auto zelf. Een dure auto waarbij inbraak of diefstal vaker voorkomt en de verzekeraar een hogere vergoeding biedt, heeft een betere beveiliging nodig dan een goedkope auto met een lager risico. Als u een dure auto heeft, leest u bijvoorbeeld in de polisvoorwaarden of op uw polisblad dat voor uw auto beveiligingsklasse 3 in combinatie met beveiligingsklasse 5 vereist is. Alleen als de auto aan deze beveiliging tegen diefstal voldoet, heeft u recht op een vergoeding bij diefstal.
Welke beveiligingsklassen voor auto’s zijn er?
Hieronder geven wij per beveiligingsklasse aan u welke beveiliging tegen diefstal een auto nodig heeft:
- Beveiligingsklasse 0: Geen beveiliging
- Beveiligingsklasse 1: Startonderbreker met eigen autorisatie die de motor en de brandstofvoorziening blokkeert.
- Beveiligingsklasse 2: Een startonderbreker en een alarm dat afgaat als iemand of iets de auto aanraakt.
- Beveiligingsklasse 3: Startonderbreker, alarmsysteem en hellinghoekdetectie. Dit is een alarm dat reageert als de auto bijvoorbeeld met een krik wordt gelift.
- Beveiligingsklasse 4: Startonderbreker, alarmsysteem, hellinghoekdetectie en een voertuigvolgsysteem. Dit systeem volgt de auto na diefstal en geeft de locatie van de auto door aan de meldkamer.
- Beveiligingsklasse 5: Startonderbreker, alarmsysteem, hellinghoekdetectie en een automatisch voertuigvolgsysteem.
Geldigheid certificaat alarmsysteem na inbouw
Goedgekeurde alarmsystemen krijgen een certificaat van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Na inbouw van het alarmsysteem is het certificaat dat u hiervoor krijgt maar drie jaar geldig. Daarna moet het systeem jaarlijks gecontroleerd worden om het certificaat te behouden.
Tijdige herkeuring autoalarm noodzakelijk
Wordt de auto gestolen en kunt u geen geldig certificaat van het alarm laten zien aan de verzekeraar? Dan kan dat tot lastige discussies leiden en in het ergste geval kan de verzekeraar besluiten de diefstalschade niet te vergoeden. Met een geldig certificaat kunt u laten zien dat het alarmsysteem in prima staat was op het moment van de diefstal. Het is dus belangrijk om het autoalarm te laten herkeuren voordat het certificaat is verlopen.