10 tips voor een veilige autorit in de winter

10 tips voor een veilige autorit in de winter

Maandag 2 december 2024

Winters weer: 10 tips voor een veilige autorit

Als de temperatuur onder nul zakt, neemt ook het aantal ongelukken op de weg toe. Moet je met winters weer de weg op? Lees dan deze 10 tips voor een veilige autorit.

Tip 1: Check je banden

Winterbanden zorgen voor extra veiligheid: je hebt meer grip, een kortere remweg en minder kans op aquaplanning dankzij de minimale profieldiepte van 4 mm. Voor gewone banden geldt een minimale profieldiepte van 1.6 mm. Bij een profieldiepte van 2 mm wordt echter al aangeraden de banden te vervangen, zeker wanneer je met winters weer de auto instapt.

Controleer ook de bandenspanning: een lage bandenspanning zorgt voor een langere remweg. Weet je niet hoe hoog de bandenspanning van jouw banden moet zijn? Dit kun je vinden in het instructieboekje van je auto of aan de binnenkant van je tankdop.

Tip 2: Maak je auto sneeuwvrij

Zorg er voor vertrek voor dat je auto volledig sneeuw- en ijsvrij is. Denk hierbij ook aan het dak, de spiegels en de motorkap. Zo voorkom je dat je tijdens het rijden hinder ondervindt van de sneeuw die van de auto waait.

Tip 3: Zet de motor niet eerder aan om ramen sneller ijsvrij te maken

Sommige mensen zetten hun motor alvast aan om ervoor te zorgen dat de ruiten sneller ijsvrij zijn. Wist je dat dit weinig effect heeft? De motor warmt stationair namelijk nauwelijks op. Laat bovendien nooit he auto onbemand achter terwijl de motor warmdraait: je bent namelijk niet verzekerd als iemand de auto meeneemt.

Tip 4: Trek je winterjas (en die van de kinderen) uit

Een lekkere dikke jas is met dit weer geen overbodige luxe. Stap je de auto in? Trek dan je winterjas uit. Zo heb je meer bewegingsvrijheid. Bovendien is dit veiliger omdat de gordel dichter op het lichaam zit. Gaat je kind mee in het kinderzitje? Doe dan ook zijn of haar winterjas uit.

Tip 5: Trek rustig op

Laat je koppeling langzaam opkomen als je optrekt en geef niet te veel gas. Doe je dit wel, dan kan het zomaar zijn dat je wielen vast komen te zitten.

Sta je op een extra glad stuk, bijvoorbeeld op ijs? Dan is het zelfs aan te raden om heel rustig in de tweede versnelling op te trekken.

Tip 6: Denk aan je snelheid

Zelfs als je winterbanden hebt, is het verstandig je rijstijl aan het winterse weer aan te passen: rijd langzamer en geef gedoseerd gas als je wilt versnellen.

Tip 7: Wees alert

Met gladheid kan je auto zomaar iets anders doen dan gewenst. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn. Houd beide handen aan het stuur en focus je volledig op het verkeer.

Tip 8: Stuur voorzichtig

Een abrupte beweging kan ervoor zorgen dat je de controle over de auto verliest. Stuur je te snel naar links of naar rechts, dan is er een kans dat de wielen hun grip op de weg verliezen.

Tip 9: Rem niet te snel

Komt er een bocht aan en wil je snelheid minderen? Laat dan op tijd het gas los en probeer niet te remmen. Door niet te remmen, verklein je de kans dat je banden hun grip verliezen op het wegdek. Gas minderen is vaak veiliger. Geef geen gas in de bocht, maar doe dit zodra je weer op een recht stuk rijdt.

Tip 10: Noodstop? Trap je rem én koppeling in

Moet je abrupt stoppen, bijvoorbeeld omdat de automobilist voor je ineens op de rem trapt voor een naderende file? Trap dan je rem en de koppeling tegelijkertijd in. Door de hoge remdruk wordt het antiblokkeersysteem (ABS) geactiveerd. Dit is nodig zodat je wielen blijven draaien en je kunt blijven sturen. Het kan zijn dat je rempedaal door het harde remmen gaat trillen, maar dat is niets om je zorgen om te maken. 

Heb je toch schade opgelopen aan je auto? Onze schadebehandelaars staan voor je klaar. Bel 085 130 11 31 of ga naar de schadepagina op onze website.