Zeven maatregelen tegen bedrijfsbranden
Een brand brengt de toekomst van je bedrijf in gevaar. Bij een bedrijfsbrand is de schade ook al snel heel groot. Samen met je verzekeringsadviseur sluit je daarom de juiste gebouwenverzekering, inventarisverzekering en goederenverzekering af. Maar de verzekeringen zijn een vangnet, het begint met preventie. Daarom geven wij graag nog eens zeven belangrijke maatregelen die je kunt (of is het moet?) nemen tegen schade door brand.
- Controle en onderhoud elektra en technische installaties
- Opslag materiaal en afval
- Zet geen auto's vlakbij de gevel
- Opruimen en schoonmaken
- Sluitronde
- Brandveiligheid op het werk
- Verzekering voor bedrijfsstilstand
Goede elektra met jaarlijkse keuring en controle
Een op de vier branden ontstaat door gebrekkige elektra. Daarom is het zo belangrijk dat je de elektrische installatie en alle daarop aangesloten apparaten periodiek laat inspecteren en onderhouden. Technische installaties moeten jaarlijks worden gecontroleerd. Schakel daarvoor een gecertificeerd bedrijf in. Bij schade kan gevraagd worden om aan te tonen dat dit gebeurd is.
Lees ook: Elektrische installaties NEN-proof houden
Opslag materiaal en afval
Volgens de brandweer ontstaat 60 procent van de branden op het buitenterrein door brandstichting. Natuurlijk is dat niet altijd te voorkomen, maar door bedrijfsafval en materialen goed op te ruimen, verklein je de kans aanzienlijk. Sluit containers daarom goed af, berg pallets goed op en zorg dat buitenopslag niet te dicht bij het bedrijfspand staat.
Lees ook: Buitenopslag en brandgevaar
Zet geen auto's vlakbij de gevel
Een rijtje bestelauto's voor de gevel of ingang van je bedrijfspand is een mooi gezicht, maar vracht- en bestelauto's zijn een dankbaar object voor brandstichters. Het vuur slaat zo over op het pand.
Opruimen en schoonmaken
Opruimen en schoonmaken vertragen de ontwikkeling van een beginnend brandje. Dat geldt vooral voor bedrijven met een eigen werkplaats. De kans op brand wordt een stuk kleiner als na elke zaagklus de werkplaats wordt opgeruimd. Maar ook stof op kantoor of in een winkel is een brandversneller.
Sluitronde
Vraag de medewerker die als laatste weggaat een sluitronde te maken. Zijn alle ramen dicht, brandt er geen overbodige verlichting en staat het koffiezetapparaat uit?
Brandveiligheid op het werk
Besteed ook voldoende aandacht aan brandveiligheid binnen jouw bedrijf. Denk aan een brandmeldinstallatie, sprinklerinstallaties, een ontruimingsalarm, borden met een vluchtroute-aanduiding en draagbare brandblussers. Zorg ook dat jouw medewerkers weten wat ze moeten doen bij brand.
Bedrijven die brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoeren, moeten extra oplettend zijn. Vooral werkzaamheden waarbij gelast of gebrand moet worden (op het dak bijvoorbeeld) zijn brandgevaarlijk. Tijdens de werkzaamheden gaat niet vaak iets fout. Maar daarna, als niemand oplet, juist wel.
Denk ook bedrijfsschade
Schade door brand is te verzekeren met de gebouwenverzekering en de verzekering voor inventaris en goederen. Deze verzekeringen bieden echter geen dekking voor de financiële gevolgen van bedrijfsstilstand. Want meestal kun je niet zomaar verder gaan na een grote brand. Ook als het pand niet afbrandt, legt de rook- en waterschade bedrijven vaak langere tijd stil. Daarom is de bedrijfsschadeverzekering ook heel belangrijk.
Offerte bedrijfsverzekeringen